Metaware heeft een nieuwe site

Proware – Veilig werken binnen handbereik

Veiligheidsbewustzijn binnen een organisatie is cruciaal. En dat vraagt om een goede interne communicatie.
Hieronder een artikel uit de interne nieuwsbrief van HG International, bekend van de schoonmaakmiddelen. HG International gebruikt ons product Proware voor de eigen veiligheids- en kwaliteitsdocumentatie.

Nieuwsbrief door onze safety coördinator

Zeker geen nieuw onderwerp waar ik het deze keer over wil hebben, maar wel een die meer aandacht behoeft: Proware.
Wat was dat ook alweer, hoor ik je denken. Dat zit ‘m dus ook de crux; het wordt onvoldoende gebruikt om er bekend mee te zijn. Tenslotte hebben wij dit ook met het begrip BRZO gehad. Iedereen weet nu inmiddels dat dat staat voor Besluit Risico Zware Ongevallen.
Maar goed, Proware dus. Het is de naam voor de elektronische uitvoering van het VBS (Veiligheidsbeheerssysteem). Daar komt nog bij dat het andere procedureboek dat HG kent, ook daarin is ondergebracht.

Waarom extra aandacht hiervoor?
In het verleden werden procedures aan de verschillende afdelingen op papier verstrekt. De kans dat medewerkers een kantoor opzochten om even in het boek te bladeren was gering. Niet dat daardoor niet volgens procedures of werkinstructies werd gewerkt, maar als je even wat wilde naslaan, moest je weten waar je het zoeken moest.

Dat is in elektronische vorm natuurlijk veel makkelijker te doen. Door bijvoorbeeld van de zoekfunctie gebruik te maken wordt een bepaalde term in alle (dus VBS, AON boek en ook EZS, het energie zorg systeem) documenten gevonden. Dit is niet alleen handig als je gevraagd bent voor een audit (-interview), maar ook als je een toolbox meeting gevraagd bent voor te bereiden.

Een voorbeeld:
Een operator van de Filling weet (waarschijnlijk al uit zijn hoofd) op welke wijze er gespoeld moet worden tussen het afvullen van de verschillende producten door. Toch zou hij weleens de behoefte kunnen hebben om een detail wat hij niet helemaal zeker meer weet na te slaan, zonder dat hij zijn collega, die het toch al zo druk heeft, lastig te vallen; Proware is toegankelijk op elke PC, dus waarom niet even naar het bureau van het etiketten magazijn gelopen en dit snel en gemakkelijk opgezocht? Het voorkomt dat er vergissingen worden gemaakt.

Het wordt dan ook aangemoedigd als afdelingsmanagers besluiten een keer een toolbox aan het gebruik van Proware te besteden. Dit gaat dan dus over raadplegen, niet het autoriseren en actualiseren van documenten, waar overigens alle gebruikers suggesties voor mogen doen(vooral als je dingen zou zien waarvan jij denkt dat ze niet helemaal kloppen).

Een ander voordeel kan gevonden worden in het feit dat nieuwe medewerk(st)ers heel gemakkelijk een breed beeld kunnen krijgen van wat er op verschillende afdelingen (inhoudelijk) speelt. Diverse doorsneden kunnen worden gemaakt. Uiteraard is alle relevante informatie zo snel geselecteerd zonder dikke boeken te hoeven doorwerken.

Het gebruik van Proware is intuïtief, zoals dat heet, dus vindt je heel gemakkelijk je weg. Probeer het eens en geef je mening over wat je ziet. Degenen die dat doen en met nuttige opmerkingen (ook knelpunten) of zinnig ideeën voor verbetering komen, maken kans op een van de 2 Irisbonnen die worden vergeven.

Bel gerust de Safety Coördinator of schiet ‘m aan als hij weer eens op ronde is. Alle meedenken is welkom. Je ziet, ook voor jou is veilig werken binnen handbereik gebracht. Ga jij het gebruiken?
Share |